Aquest sabor és també el gust del segle XXI, tal com ho ha dit Ferran Adrià

JAUME FÀBREGA Premi Botifarra Dolça 2012



diumenge, 15 de gener del 2012

2n CONCURS DE CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA Dissabte 11 de febrer de 2012

El veí de Sant Dalmai Marcel Garcia, amb el plat Volc-k-Dolç ha estat el guanyador de l’edició d’enguany. El premi que se li ha atorgat és de 200€ en metàl·lic. També se li ha lliurat una reproducció de la parella de capgrossos En Botifarra i Na Dolça, i un exemplar del llibre Les postres i els pastissos de l'àvia de Jaume Fàbrega. La resta de classificats han estat Núria Sureda amb el plat Botifarra dolça amb fruits secs i llimona; Irene Serra, amb Botifarra dolça amb panses amb reducció de suc de llimona; Quim Canals amb el plat Botifarra dolça a la catalana; Isabel Güell, amb Rinxo de botifarra dolça poma i torrada caramelitzada amb la seva reducció i vi de Porto; Irene Vives Albertí amb el plat Canelons de botifarra dolça, poma i pinyons amb reducció de ratafia; Dolors Gener, amb Empanada de botifarra dolça; Tere Plana amb l’especialitat Crema de carabassa amb botifarra dolça esparracada amb reducció de ratafia; Pilar Aurich amb Torradetes amb sucre torrat i botifarra dolça.

L'Anna Garcia en representació del guanydor del Concurs, Marcel Garcia, rep el premi de mans del president dels INDEPS Quim Canals i del president del Concurs Carles Figueres

Pel que fa als restaurants, hi han participat el Restaurant Ca la Roser ( Botifarra Dolça amb Poma i Torradetes); Can Gros ( Botifarra Dolça Can Gros); Can Xavi ( Botifarra Dolça Can Xav); Cafè Salitja-Horse ( Botifarra Dolça amb Castanyes); Restaurant la Crosa (Brioixet amb Hamburguesa Dolça) i el Restaurant Aiguaviva (Costelló amb Botifarra Dolça, Panses, Prunes i Orellanes).

Els regidors de Salitja Sra. Mercè Sais i Sr. Joan Vinyoles amb la presidenta del jurat Sra. Núria Lladó i la resta de membres, la Sra. Carme Solà i el Sr. Germà Coenders

El Concurs vol promoure la recuperació de la tradició, la seva innovació i la creativitat de nous plats de la cuina de la Botifarra Dolça. A més de comptar amb la presentació de Jaume Fàbrega, Premi Botifarra Dolça 2012, per primera vegada tindrà un premi en metàl·lic gràcies al suport econòmic que els Gotjaires de Salitja han atorgat als INDEPS, associació sense ànim de lucre que realitza activitats als nostres pobles i promociona Salitja com a capital de la Botifarra Dolça amb la col·laboració altruista de comerciants i professionals.

Fotos 3a Nit (cliqueu aquí)

El professor i escriptor gastronòmic Jaume Fàbrega rep el premi Botifarra Dolça 2012 de mans del president dels INDEPS Quim Canals amb la presentació de l'activista cultural Lluís Ball-llosera

UN EMBOTIT EXCEPCIONAL, QUE VAL LA PENA CONÈIXER

Botifarra dolça de Salitja/11.2.12

Agraïment i pregó del premi “Botifarra Dolça”

La botifarra dolça és, sens dubte, l´embotit més original d’ Europa. Aquesta barreja de dolç i salat, que la converteix alhora en un últim plat i unes postres, la fa excepcional. En altres llocs- Sòria, Canàries, Galícia, Còrsega- trobem embotits dolços, però són botifarrons amb sang, que no tenen les característiques úniques de la botifarra dolça.

Defensar la terra contra l´espanyolització i la globalització és també defensar els seus productes, allò que ens és pròxim,els sabors que defineixen el nostre paladar nacional.

I entre ells en primer lloc, la combinació de dolç i salat, una característiques de del gust dels Països Catalans: botifarra dolça, pomes de relleno, sobrassada amb mel de Mallorca, ensaïmada de Carnaval amb sobrassada i albercocs confitat, pilotes dolces valencianes i arreu, coca de llardons.

Aquesta botifarra que, com deia Josep Pla, sol entusiasmar als que no l´han menjat mai i la tasten per primer cop, era també una de les postres preferides de Salvador Dalí, que les feia compartir amb els seus convidats.

Però aquest sabor no solament ens ve directament de l´Edat Mitjana, quan la majoria dels plats eren dolç salats o agredolços- ja que el sucre tenia el valor de status social-, és també el gust del segle XXI, tal com ho ha dit Ferran Adrià

Salitja ha esdevingut, doncs, la capital de la Botifarra dolça, de la seva degustació, de la seva gastronomia i de la seva difusió. Suggereixo, per a properes edicions d’ aquesta Festa que també ho sigui del dolç i el salat, ampliant encara més els horitzons i la difusió.

JAUME FÀBREGA Premi Botifarra Dolça 2012


II CONCURS DE CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA

DISSABTE 11 DE FEBRER DE 2012 A LES 20,30H AL PAVELLÓ POLIESPORTIU DE SANT DALMAI

BASES

1) Es pot presentar al Concurs qualsevol persona, individualment o formant part d’un col•lectiu. Els restaurants col•laboradors poden presentar els seus plats en igualtat de condicions amb la resta de participants.

2) Per participar, cal presentar un plat en l’elaboració del qual hi tingui un paper destacat la botifarra dolça. S’acompanyarà de l’escrit al revers d’aquestes bases amb el nom del plat i la recepta, inclosos els ingredients i l’elaboració. Cal presentar també un sobre tancat on hi constarà a dins el nom de l’autor del plat (persona, col•lectiu, restaurant... ) i a fora el nom del plat per poder-lo identificar.

3) Cada participant pot presentar només un plat.

4) Els plats poden ser freds o calents, i amb els ingredients bàsics i la presentació que es vulgui (amanides, entremesos, rostits, estofats, fregits, tapes, “montaditos”, etc.). Queden expressament exclosos pastissos i coques, que poden presentar-se al XII CONCURS DE COQUES I POSTRES DE BOTIFARRA DOLÇA del dia 12.

5) Els participants portaran de casa el plat totalment acabat, la recepta escrita i el sobre tancat, al pavelló de Sant Dalmai abans de les 8 del vespre del dissabte 11 de febrer de 2011. Pel que fa a la quantitat, cal comptar dues racions de mida normal. L’organització posarà a l’abast mitjans per escalfar els plats si cal.

6) El jurat, format per persones amb coneixements gastronòmics contrastats, procedirà tot seguit a la valoració i veredicte per atorgar...

7) el premi a la millor recepta de botifarra dolça 2012, dotat amb un diploma acreditatiu i 200 euros en metàl•lic.

8) Tots els participants rebran un obsequi commemoratiu.

9) L’organització es reserva el dret d’utilitzar les receptes presentades en la difusió d’edicions futures de la fira de la botifarra dolça i de la de la nit gastronòmica; i en un futur llibre sobre la fira. Els participants poden decidir si volen que es mencioni l’autoria del plat.

10) La presentació de les receptes i dels plats al concurs suposa l’acceptació d’aquestes bases.

11) Les qüestions no previstes en aquestes bases les resoldrà el jurat segons el seu lliure criteri. El veredicte del jurat serà inapel•lable i, si s’escau, pot declarar-se desert el premi.


Per participar al II Concurs de Cuina de la Botifarra Dolça, empleneu aquesta butlleta d'inscripció. Podeu enviar-la a cuina@@salitja.cat (adreça protegida d'spam, elimineu una @ per enviar), o encara millor: podeu omplir-la a mà i portar-la en el mateix moment junt amb el plat cuinat.

Organitza: INDEPS SALITJA I AJUNTAMENT DE VILOBÍ, SALITJA I SANT DALMAI. Tel 972 473 026,


XII CONCURS DE COQUES, POSTRES I CANAPÈS DE BOTIFARRA DOLÇA

DIUMENGE 12 DE FEBRER DE 2012 A LES 15,30H A L'ESPAI POLIVALENT DELS DELMES DE SALITJA

Cristina Amat, guanyadora del XII Concurs de Coques i postres de Botifarra Dolça

La tinent d'alcalde de Salitja Sra. Mercè Sais amb els guanyadors del Concurs

A la tarda, la Fira ha tingut com a acte destacat el tradicional Concurs de Coques i Postres de Botifarra Dolça, que enguany arribava a la seva 12ena edició. En aquesta edició, la Cristina Amat ha estat la guanyadora del concurs, en la categoria de coca més bona; en Joan Linares, en la categoria de millor presentació i, finalment la Maria Viñolas, en la de postres més originals. El guanyador del sorteig d’un àpat per a dues persones al Restaurant El Mirador ha estat la Sandra Valls.

Un cop ha deliberat el jurat, lliurament de premis i degustació.

Premi a la millor degustació
Premi a la millor presentació
Premi a les Postres més originals
Premi a les millors Pomes Capsades

El diumenge dia 12 de febrer hi haurà el concurs de Coques i Postres a les instal•lacions d’Els Delmes de Salitja, continuant amb la 12a edició.

Com que el dissabte ens podrem lluïr amb la cuina de la Botifarra Dolça, en aquest apartat podrem fer les delícies amb coques, canapès i postres.

Premi a la Coca Més Bona
Premi a la Millor Presentació
Premi a les Postres Més Originals
Premi a les Millors Pomes Capsades

Tots els participants seran obsequiats amb un detall i un pac de llet ATO Natura. També entraran en el sorteig d'un àpat per a dues persones de dilluns a divendres al restaurant EL MIRADOR DE L'AEROPORT.

NOTA
Els plats i coques presentats al concurs seran cedits com a aportació dels seus creadors perquè puguin ser adquirits en porcions pels visitants i així ajudar al sosteniment econòmic de la Fira. Des de l'organització volem donar el nostre més sincer agraïment per aquesta col•laboració.

RECEPTA PER A LES POMES CAPSADES DE SALITJA

Ingredients per 12 pomes de Vilobí (varietat reineta o verdonzella):
250 gr de carn de botifarra dolça
100 gr d'avellanes de Sant Dalmai
Ratlladura d’una llimona
Turró de Xixona (trinxat amb la picadora)
1 o 2 copes de ratafia Dolça de Salitja
2 galetes teules Trias(trinxades)
1 ou

Elaboració:
Anem a comprar la carn a una de les carnisseries d'Aiguaviva, Sant Martí, Sant Dalmai, Vilobí o Salitja. Agafem els ingredients i ho barregem tot com si fos per fer pilota.
Les pomes, de l'Agrobotiga el Forn de Vilobí, les capsem buidant-les de dins. Guardem les tapes, i hi posem el farcit.
En una plata al forn untada amb mantega, hi fem una primera cuita amb les pomes i després una o dos més. Les cuites les podem fer el mateix dia espaiades o en dies consecutius.
En el fons de la plata hi posem sucre cremat líquid, una pell de llimona, un pols d’ametlles torrades i trinxades i la ratafia Dolça de Salitja.
Ho anem regant sovint i guardem una mica d’aquest almívar per tirar al damunt en el moment de servir.
En l’última cuita, treguem les tapes, hi clavem les avellanes engrunades i les ben banyem amb l’almívar.
Vigilar que les pomes no quedin sobtades i escrivellades. S’han de fer a foc molt lent.

LES RECEPTES

1r PREMI Vol-k-dolç









LES RECEPTES DE LES COQUES I POSTRES

COCA INTEGRAL DE PASTANAGA, AVELLANES I BOTIFARRA DOLÇA Premi a la Coca Més Bona

Ingredients per 8-10 persones:
4 Ous
4 cullerades soperes d’Oli
225gr de Farina integral
350gr de Sucre morè
10gr de Llevat
1 polsim de Llevat
1 polsim de Canyella en pols
1 polsim de sucre de Vainilla
400gr de Pastanaga ratllada
125gr d’Avellanes sensceres (o trossejades si ho preferim)
2 Botifarre dolces

Elaboració:
Pre-escalfem el forn.
En un bol hi barregem la farina, l’oli, el llevat, el sucre, la sal, la canyella, la botifarra dolça cuita i esmicolada i els ous batuts.
Passem pel túrmix la barreja.
Hi afegim la pastanaga ratllada i les avellanes i ho remenem manualment.
Ho posem al motlle de silicona (o normal prèviament untat) uns 40 minuts a 180 graus o fins que veiem que està cuita.
Deixem refredar i desemmotllem.
I ja està a punt per ser menjada.

CRISTINA AMAT MAS Sant Dalmai


CONTRAST DE CREMA DE LLIMONA I CÍTRICS AMB MÚSIC DE BOTIFARRA DOLÇA Premi a les Postres Més Originals

Ingredients:
Pasta de full
1 Botifarra dolça
250gr de Fruits secs variats
50gr de Panses
2 Mandarines
2 Pomes
1 got de Ratafia
2 cullerades de Mel
Per la crema de llimona:
2 Llimones
2 Ous
15gr de Sucre
35gr de Maizena
0,5l d’Aigua

Preparació:
Coure la pasta de full.
Preparar la crema de llimona. Amb un ratllador tallem la pell de les dues llimones. Escorreguem el seu suc i ho reservem. En un cassó hi posem mig litre d’aigua i la portem a l’ebullició. En un pot hi barregem els ous amb el sucre i la Maizena. Hi afegim la pell ratllada, el suc l’aigua calenta. Ho tornem al foc i remenem fins que bulli i s’espesseixi. Colem per eliminar la ratlladura de la llimona i reservem.
Caramel•litzem els fruits secs i la poma tallada ben petita (els passem per la paella amb mel).
Treiem el budell de la botifarra dolça, barregem la carn amb les panses prèviament macerades amb ratafia i la poma cuita. Ho marquem a la paella amb un raig de ratafia.
Pel muntatge, evoquem la crema sobre la pasta de full i decorem al gust amb els fruits secs, la botifarra i la mandarina.

MARIA VIÑOLAS PUIG Salitja


CATALANS AMB BARRETINA Premi a la Millor Presentació

Nom del plat (pels de Can Fanga): Catalans amb barretina en paisatge nevat

Ingredients:
Bunyols de vent.
1 Botifarra dolça.
Maduixots i nata muntada.

Per fer els bunyols de vent: escalfeu 250 cl. d’aigua amb 100 grams de
mantega tallada a trossos i un polsim de sal. Tot seguit afegiu la farina
a poc a poc sense retirar-ho del foc. Remeneu fins a obtenir una massa
compacte; quan s’hagi refredat afegiu l’ou batut de mica en mica i
procurant que s’incorpori a la pasta progressivament. Els courem amb oli
ben calent.
Una vegada s’han fregit tots els bunyols practiqueu un petit tall en un
costat i els farciu amb la botifarra dolça ja cuita. Tot seguit amb una
mica de xocolata desfeta enganxeu el maduixot damunt el tall pressionant
amb cura.
Amb un cornet de paper ple de xocolata desfeta realitzeu els ulls, el nas
i la boca als bunyols (dos punts, un punt i una petita línia corba). En
un plat, amb la mànega pastissera feu unes rosetes de nata muntada, i
finalment disposeu els bunyols damunt seu en forma de cercle.

JOAN LINARES El Masnou

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada