DISSABTE 2 DE FEBRER DE 2013 A LES 20H AL PAVELLÓ POLIESPORTIU DE SANT DALMAI
El Concurs vol promoure la recuperació de la tradició, la seva innovació i la creativitat de nous plats de la cuina de la Botifarra Dolça.
Amb el suport de:
Col·lecció Vulcano
FOTOS CONCURS Pau Rich
3r CONCURS DE CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA
Durant aquest cap de setmana, Salitja ha acollit la 16ena edició de la Fira-Festa de la Botifarra Dolça. La 4a edició de la Nit Gastronòmica va donar el tret de sortida oficial a la Fira, amb el tradicional sopar amb tastets oferts pels restaurants col·laboradors i el concurs de cuina de la botifarra dolça, on la recepta de botifarra dolça amb compota de poma presentada pel restaurant Les Bòries es va endur el primer premi.
El jurat, presidit per l'investigador de l'IRTA Lluís Guerrero, va destacar l’elevat nivell de tots els participants. La presentació va anar a càrrec del gastrònom local Germà Coenders. La secretària Sílvia Molins fa el lliurament del premi a la representant del restaurant Les Bòries.
Com sempre, el jurat estava format per tres personalitats del món de la gastronomia, que aquest any eren:
-En Jaume Font és periodista i crític gastronòmic. Ha publicat articles de gastronomia en nombrosos diaris i revistes. Ha intervingut en programes de ràdio i de TV per diversos canals, és editor de la revista Girona Gastronòmica.
-La Dolors Serradell té una amplia i ben fonamentada capacitat de cuinar i gestionar fogons; durant una dotzena llarga d’anys va portar el Restaurant Can Gros deixant-lo a un excel•lent nivell comarcal. Va passar a gestionar l’Empalme, de nova planta, on fa prop de vint anys que és l'ànima i el cos de la cuina. La seva experiència i capacitat per fer excel•lir les menges usuals i casolanes és ben reconeguda.
-En Lluís Guerrero és investigador de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a Monells. És especialista en percepció del menjar tradicional i de les innovacions alimentàries fetes a partir de productes tradicionals. És investigador principal d l'Estat Espanyol del projecte europeu TRUE FOODS (TRaditional UE FOODS, o menges tradicionals de la Unió Europea). Té més de 70 articles publicats sobre el tema en revistes de prestigi mundial.
El trofeu consisteix en una reproducció dels capgrossos En Botifarra i Na Dolça
El premi estava dotat amb la col·lecció Vulcano de parament de cuina en fundició d’alumini ofert per la multinacional de casa nostra: Castey.
La recepta de botifarra dolça amb compota de poma presentada per Ricard Martinez Pons del restaurant Les Bòries es va endur el primer premi, entre les 11 receptes presentades.
Tots els participants, jurat i periodistes gastronòmics van ser obsequiats amb un fabulós estoig d'Estrella Damm Inèdit, un gran maridatge per a la Cuina de la Botifarra Dolça, la qual es va oferir en una degustació especial per a tots els assistents.
Els plats participants foren:
-Tartaletes de botifarra dolça amb saballon
de Joan Camps Dilmé de la Pastisseria l'Espiga d'Or.
-Farcellets de botifarra dolça
(l'autor del plat prefereix restar anònim).
-Tapa de formatge camembert amb poma de Vilobí amb botifarra dolça
de Teresa Plana Ribas.
-Truitons de farina a la menta amb botifarra dolça
d'Eva Roura
-Canelons de botifarra dolça
de Dolors Xargay Bayé
-Poma escapçada amb kikos i carxofes
de Joan Ortega Cobos
-Aperitiu de botifarra dolça
de Maria Viñolas
-Trispiral
de Marcel Garcia Güell de la Carnisseria St Dalmai
-Botifarra dolça amb garnatxa i compota de poma
de Ricard Martínez Pons del restaurant Les Bòries (plat guanyador)
-Crestes de botifarra dolça i poma
de la Família Bagué i Ball.llosera
-Mar i muntanya dolç
d'Irene Vives Albertí
13è CONCURS DE COQUES, CANAPÈS I POSTRES DE BOTIFARRA DOLÇA
El tradicional Concurs de Coques, Canapès i Postres de Botifarra Dolça, que enguany arribava a la seva 13ena edició. S'hi van presentar dotze participants i les guanyadores van ser: Dolors Xargay, per a la millor presentació; María Viñolas, premi a la originalitat i Elena Rodríguez, per la proposta amb millor sabor. Entre tots els participants es va sortejar un àpat per a dues persones al restaurant El Mirdor, que s'emportaria la participant número 4, Sandra Valls.
ENTREVISTA AL GUANYADOR DEL 3r CONCURS DE CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA
Les Bòries va inaugurar l’agost de 2012. En Ricard Martínez Pons el defineix com un restaurant amb encant, acollidor i un lloc romàntic per famílies i grups. Fan cuina de mercat amb productes de temporada i ofereixen un tracte personalitzat. En l’última edició del concurs de cuina de la botifarra dolça, en Ricard va guanyar amb una recepta molt senzilla però molt ben efectuada: botifarra dolça amb compota de poma i garnatxa.
Perquè vas decidir obrir el restaurant?
Van ser circumstàncies de la vida. Vaig veure que hi havia un local disponible i vaig decidir provar sort.
Per què et vas presentar al concurs?
Al principi no volia però em van convèncer que ho provés.
Com se’t va acudir la recepta?
És una recepta força antiga que tinc des de fa temps. Vaig pensar en fer la botifarra dolça de tota la vida.
Creies que amb aquesta recepta podies guanyar?
No, de fet no pensava ni en concursar.
Com et sents havent guanyat aquest premi?
Molt satisfet
A més de participar com a concursant, també has col•laborat com a restaurant en la nit gastronòmica. Com vas viure aquesta experiència?
Estem molt contents. La gent va sortir molt contenta i això ens agrada. Va ser una experiència molt divertida i segurament hi tornarem. A més, el premi en va fer molta il•lusió.
Què recomanaries als participants que vulguin concursar en properes edicions del concurs?
Que intentin mantenir l’essència de l’ingredient. Fent una cosa senzilla, si es fa amb ganes i il•lusió, pot sortir un gran plat.
Has pensat d’introduir aquesta recepta a la teva carta?
Si. El cap de setmana següent al concurs el vaig introduir. Vaig donar a provar una tapeta als meus clients i a tothom li va agradar molt.
Creus que s’hauria de potenciar més el paper de la botifarra dolça en el món de la restauració?
Si. No conec cap restaurant que n’ofereixi i en la majoria de llocs és un producte molt desconegut. De fet es concentra en punts molt puntuals del territori com és aquí Salitja i alguns pobles del gironès i la Selva.
El teu plat es basava en el sabor tradicional i la senzillesa però amb una execució excel•lent i bona matèria prima. Creus que és el camí a seguir en la cuina actual?
Si. Un producte bo i una bona elaboració són la base. No cal complicar-se gaire si es fan les coses ben fetes.
Entrevista i fotos: Pau Rich
Clicant aquí podeu baixar-vos i imprimir les bases del Concurs i la fitxa de participació.
Per participar al III Concurs de Cuina de la Botifarra Dolça, empleneu aquesta butlleta d'inscripció. Podeu omplir-la a mà i portar-la en el mateix moment junt amb el plat cuinat.
BASES
1) Es pot presentar al Concurs qualsevol persona, individualment o formant part d’un col•lectiu. Els restaurants col•laboradors en la nit gastronòmica poden presentar els seus plats en igualtat de condicions amb la resta de participants.
2) Per participar, cal presentar un plat en l’elaboració del qual hi tingui un paper destacat la botifarra dolça. S’acompanyarà de la fitxa annexa a aquestes bases amb el nom del plat, els ingredients i l’elaboració. Cal presentar també un sobre tancat on hi constarà a dins el nom de l’autor del plat (persona, col•lectiu o restaurant i un num. de telèfon on es pugui localitzar) i a fora el nom del plat per poder-lo identificar.
3) Cada participant pot presentar només un plat.
4) Hi ha una sola categoria. Els plats poden ser freds o calents, i amb els ingredients bàsics i la presentació que es vulgui (amanides, entremesos, rostits, estofats, fregits, tapes, “montaditos”, etc.). Queden expressament exclosos pastissos i coques, que poden presentar-se al XIII CONCURS DE COQUES I POSTRES DE BOTIFARRA DOLÇA del dia 3 de febrer de 2013.
5) Els participants portaran el plat de casa i totalment acabat, la recepta escrita i el sobre tancat, al pavelló de Sant Dalmai abans de les 8 del vespre del dissabte 2 de febrer de 2013 Els plats que es presentin fora d'aquest horari restaran fora de concurs. Pel que fa a la quantitat, cal comptar dues racions de mida normal. L’organització posarà a l’abast mitjans per escalfar els plats si cal. Els ingredients i estris per presentar el plat van a càrrec del concursant.
6) El jurat, format per tres personalitats destacades del món de la gastronomia, procedirà tot seguit a la valoració i veredicte per atorgar el primer premi a la millor recepta de botifarra dolça 2013, dotat amb un diploma acreditatiu i un premi en espècie. El veredicte del jurat s’anunciarà durant la mateixa nit gastronòmica. El guanyador del concurs serà informat personalment en cas de no trobar-s’hi present.
7) Tots els participants rebran un obsequi commemoratiu.
8) L’organització es reserva el dret d’utilitzar les receptes presentades en la difusió d’edicions futures de la fira de la botifarra dolça i de la de la nit gastronòmica; i en un futur llibre sobre la fira, sempre en afers sens ànim de lucre. Els participants poden decidir si volen que es mencioni l’autoria del plat.
9) La presentació de les receptes i dels plats al concurs suposa l’acceptació d’aquestes bases.
10) Les qüestions no previstes en aquestes bases les resoldrà el jurat segons el seu lliure criteri i es reserva el dret de modificar aquestes bases en cas que ho consideri oportú en bé del bon desenvolupament del concurs.
11) El veredicte del jurat serà inapel•lable i, si s’escau, pot declarar desert el premi, pot concedir un segon premi ex aequo dotat amb un diploma acreditatiu, o pot suspendre el concurs en cas que les circumstàncies així ho requereixin.
ORGANITZA:
Indeps d'Aiguaviva, Sant Dalmai, Vilobí i Salitja
Ajuntament de Vilobí, Salitja i Sant Dalmai.
CONTACTE: Tel 972473026, c/e: cuina@@salitja.cat (adreça protegida d'spam, elimineu una @ per enviar)
13è CONCURS DE COQUES, CANAPÈS I POSTRES DE BOTIFARRA DOLÇA
El diumenge dia 3 de febrer hi haurà el concurs de Coques i Postres a les instal•lacions de l'Espai Botifarra Dolça de Salitja.
Com que el dissabte ens podrem lluïr amb la cuina de la Botifarra Dolça, en aquest apartat podrem fer les delícies amb coques, canapès i postres.
Premi a la Coca Més Bona
Premi a la Millor Presentació
Premi a les Postres Més Originals
Premi a les Millors Pomes Capsades
Tots els participants seran obsequiats amb un detall i un pac de llet ATO Natura. També entraran en el sorteig d'un àpat per a dues persones de dilluns a divendres al restaurant EL MIRADOR DE L'AEROPORT.
NOTA
Els plats i coques presentats al concurs seran cedits com a aportació dels seus creadors perquè puguin ser adquirits en porcions pels visitants i així ajudar al sosteniment econòmic de la Fira. Des de l'organització volem donar el nostre més sincer agraïment per aquesta col•laboració.
RECEPTA PER A LES POMES CAPSADES DE SALITJA
Ingredients per 12 pomes de Vilobí (varietat reineta o verdonzella):
250 gr de carn de botifarra dolça
100 gr d'avellanes de Sant Dalmai
Ratlladura d’una llimona
Turró de Xixona (trinxat amb la picadora)
1 o 2 copes de ratafia Dolça de Salitja
2 galetes teules Trias(trinxades)
1 ou
Elaboració:
Anem a comprar la carn a una de les carnisseries d'Aiguaviva, Sant Martí, Sant Dalmai, Vilobí o Salitja. Agafem els ingredients i ho barregem tot com si fos per fer pilota.
Les pomes, de l'Agrobotiga el Forn de Vilobí, les capsem buidant-les de dins. Guardem les tapes, i hi posem el farcit.
En una plata al forn untada amb mantega, hi fem una primera cuita amb les pomes i després una o dos més. Les cuites les podem fer el mateix dia espaiades o en dies consecutius.
En el fons de la plata hi posem sucre cremat líquid, una pell de llimona, un pols d’ametlles torrades i trinxades i la ratafia Dolça de Salitja.
Ho anem regant sovint i guardem una mica d’aquest almívar per tirar al damunt en el moment de servir.
En l’última cuita, treguem les tapes, hi clavem les avellanes engrunades i les ben banyem amb l’almívar.
Vigilar que les pomes no quedin sobtades i escrivellades. S’han de fer a foc molt lent.
ENTREVISTA A MARCEL GARCIA GÜELL I RECEPTA GUANYADORA 2012
Tosquija entrevista el carnisser Marcel de Sant Dalmai, guanyador dels 200 euros del segon concurs de cuina de la botifarra dolça celebrat el passat mes de febrer en el marc de la fira-festa de la botifarra dolça, premi que li va lliurar l'eminent gastrònom Jaume Fàbrega.
Tosquija: Benvolgut Marcel, un jurat format per primeres espases de la gastronomia gironina et va atorgar el primer premi de cuina de la botifarra dolça en la nit gastronòmica dedicada a aquest ingredient. Per què la recepta del “vol-k dolç”? Com se’t va acudir la idea?
Marcel: Volia ajudar a potenciar el volcà de la Crosa. Es pot cuinar amb la botifarra dolça de moltes maneres, i en aquest cas li volia donar una imatge de fantasia aprofitant el volcà.
Tosquija: Què destacaries del vol-k dolç?
Marcel: Moltes vegades les receptes de botifarra dolça juguen amb ingredients dolços com la poma o els fruits secs, amanits amb el caramel que deixa anar la poma. Com que sé que els gustos molt dolços no agraden a tothom, vaig voler fer una combinació dolç salada, amb filet i amb pernil ibèric. El caramel es va convertir en la lava del volcà.
Tosquija: Molt interessant. El mateix Jaume Fàbrega a la fira reivindicava la cuina del dolç salat. Tot plegat sembla ben bé una recepta pensada per un carnisser. Com veus la relació entre la bona carnisseria i la bona cuina avui dia?
Marcel: Fa uns anys venia molts entrecots i filets perquè la gent se’ls fes a la planxa. Darrerament he notat un augment enorme de la cultura gastronòmica. La gent cuina a casa vertaderes meravelles amb peces més senzilles i econòmiques de l’animal. Potser la crisi hi ha tingut a veure, però el cas és que la gent normal ara cuina més seriosament i amb més creativitat.
Tosquija: Has de saber que el jurat va descartar algunes receptes ben plantejades a causa de la mediocre qualitat de la botifarra dolça. Com veus com a carnisser el futur d'aquest embotit?
Marcel: Bé, jo intento fer la botifarra dolça com es feia antigament, amb el groc de la pela de llimona ratllada i la quantitat necessària de sucre. Aquesta elaboració artesana no entra tant pels ulls però té més bon gust. El futur, d’alguna manera ha de ser tornar al passat, al carnisser artesà, o almenys al carnisser real, elaborador i no només de taulell. Podem estar contents, perquè al municipi tenim altres carnissers així. Jo personalment també estic content. Molts forasters vénen expressament a comprar-me la botifarra, fins i tot restaurants. Una de bona: un restaurant em va demanar si li podia fer botifarres per a celíacs! Renoi: la botifarra duu budell, carn; i o bé sucre i llimona, o bé sal i pebre. Els celíacs poden menjar de tot això, a menys que s’hi afegeixin ingredients que no toca, que és el que es veu que li passava al restaurant amb els proveïdors anteriors.
Tosquija: Creies que amb aquesta recepta podies guanyar?
Marcel: No
Tosquija: Com et sents en saber que en el concurs hi participaven també professionals de la cuina i tot i així tu et vas endur el premi?
Marcel: Sense saber això, guanyar ja em va alegrar molt, i els ninots del dolç i la dolça i el diploma em van fer molta il•lusió. Feia dues setmanes que li donava voltes a la recepta, fent-ne proves, i deixant-les tastar. Sense ser professional, vaig mirar de fer-ho professionalment. El fet de guanyar em fa sentir bé, és clar, i també em fa sentir valorat.
Tosquija: Sí. Ja veig que tens el diploma i els ninots ben visibles a la botiga. Què recomanaries als qui vulguin participar en el concurs l'any vinent?
Marcel: Els recomano amb entusiasme que s’animin a presentar-se. Que ho facin sense esperar guanyar, amb la satisfacció purament de participar, però també amb ganes de fer-ho el millor possible. Que s’ho passin bé, que deixin córrer la imaginació i no tinguin por de combinar gustos.
Tosquija: Per acabar, voldries compartir amb els lectors de Tosquija la recepta del vol-k dolç?
Marcel: I tant que sí. Els ingredients per un volcà de ració individual són 100 g de carn de botifarra dolça, una rodella gran de poma, una rodella de kiwi, una làmina de pernil salat ibèric, una rodella de filet de porc, 50 g de bacó a taquets, la punta d’una barra de pa deixada assecar una mica, sal, oli, canyella, sucre, nous i espècies mil flors. Coem la carn de botifarra amb oli, una mica d’aigua i els taquets de bacó. Buidem una mica el crostó de pa de dins i fem un forat a la punta que farà de cràter. Farcim el crostó amb la carn de botifarra dolça (sense el bacó). Coem el filet, la poma i el kiwi, que seran la base del volcà. Emplatem començant per la rodella de poma; a sobre la de pernil ibèric, a sobre el filet, encara a sobre la rodella de kiwi i finalment el volcà de botifarra dolça. Tindrem preparada una salsa feta amb un dit d’aigua, sucre, canyella i les espècies, que haurem deixat bullir fins que agafi color i s’espesseixi. Aquesta salsa afegeix encara un nou gust al plat i representa, és clar, la lava del volcà, en una generosa i abundant erupció.
Tosquija: Gràcies. Des de Tosquija estem molt contents que guanyi un premi de cuina de la botifarra dolça un dels nostres carnissers. Això referma la idea que la bona cuina es basa en ingredients locals de qualitat.
dijous, 15 de novembre del 2012
3r CONCURS DE CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA Dissabte 2 de febrer de 2013
Etiquetes de comentaris:
CONCURS
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada